Actualiteit
De Omgevingswet treedt in werking op 1 juli 2022. De VNG heeft een roadmap opgesteld waarin de belangrijkste mijlpalen zijn beschreven richting de inwerkingtreding. Gemeenten en Omgevingsdiensten gebruiken deze als leidraad om zich voor te bereiden. Het Centric-productbeleid is afgestemd op de VNG-roadmap.
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) is voorwaardelijk voor de uitvoering van de Omgevingswet. Inmiddels zijn de meeste overheden aangesloten op de pre-omgeving van DSO en sluiten ook steeds meer overheden aan op de productie-omgeving van het DSO. De tijd tot livegang wordt gebruikt voor testen, oefenen en het opdoen van ervaringen.
Met de Omgevingswet wordt een splitsing gemaakt in ruimtelijke en technische regels voor bouwactiviteiten. Ruimtelijke regels worden vastgelegd in het omgevingsplan. Vergunningplichten hebben dan alleen nog betrekking op technische regels. De knip in de regels voor bouwactiviteiten is een voorwaarde voor de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). In overeenstemming met de Omgevingswet is de inwerkingtreding van de Wkb 1 juli 2022.
Direct werken volgens de Omgevingswet en de wabo
Met Centric Leefomgeving werk je vanaf de eerste dag digitaal en zaakgericht, ben je aangesloten op het DSO en basisregistraties, en zijn uw processen standaard ingericht volgens de Omgevingswet. Hiermee voldoe je direct aan de voorwaarden om te kunnen werken volgens de Omgevingswet.
Door uitstel van de Omgevingswet kiezen steeds meer klanten ervoor nu al live te gaan met Centric Leefomgeving onder de Wabo, maar volledig in de geest van de Omgevingswet. Hiermee is de organisatie alvast optimaal voorbereid en wordt piekdrukte op 1 juli 2022 voorkomen. Eventueel verder uitstel van de wet heeft hierdoor minder impact.
Centric Leefomgeving is een SaaS-oplossing waarin veel koppelingen standaard al gelegd zijn, zodat u hier direct gebruik van kan maken. Koppelingen zijn gebaseerd op de principes van Common Ground. Het gebruik van gestandaardiseerde API’s stelt u in staat gegevens direct uit de bron te gebruiken. Waar het werken met API’s nog niet mogelijk is, gebruik je koppelingen op basis van standaard uitwisselformaten (StUF).
Inwonerparticipatie voor de fysieke leefomgeving
Met het online platform Furban geef je als gemeente invulling aan inwonerparticipatie binnen het fysieke domein. Met dit online platform maken burgers en bedrijven samen met de gemeente een ontwerp voor hun plein, buurt of straat.
Als stedenbouwkundige, landschapsarchitect of participatie-expert haal je op een laagdrempelige manier ideeën op bij belanghebbenden, in 3D. U plaatst een project op Furban en nodigt belanghebbenden uit om ontwerpen te beoordelen of zelf te bedenken. Andere belanghebbenden reageren hierop en gaan in gesprek met elkaar via de chat. Het geïntegreerde dashboard en heldere rapportages zorgen voor een compleet overzicht van alle projecten. Inwoners bekijken ontwerpen zelf eenvoudig op de locatie in Augmented Reality (AR) met de Furban City app (Apple en Android).